Zbliża się powoli okres wiosenny, a co za tym – kwitnienie ziół. Warto przypomnieć sobie jak szerokie i drogocenne mają zastosowanie. Przygotowaliśmy zestawienie rodzajów leczniczych preparatów ziołowych.
Inhalacje i Parówki
Zaparzamy wrzątkiem świeże zioła lub olejki eteryczne z ziół a następnie przelewamy do miski. Pochlamy się nad nią i wdychamy opary przez 10-15 minut (dla poprawienia skuteczności można przykryć głowę i miskę „namiotem” z ręcznika).
Po samym zabiegu należy unikać kontaktu z kurzem i detergentami. Inhalacje można stosować także u dzieci (ale nie u niemowląt), natomiast by uniknąć poparzenia – można naczynie z parującym naparem postawić koło kaloryfera.
Kataplazmy
To rodzaj gorącego, wilgotnego okładu z woreczka wypełnionego otrębami, owsem, piaskiem, siemieniem lnianym, rozgniecionymi ziemniakami, solą, kaszą a także ziołami. Umieszczamy zioła w torebce z gazy, gotujemy ją i wykorzystujemy do robienia okładów. W dawnych czasach kataplazmy nakładano na zapalenia, szczególnie ropne, a także w przypadku kolki żółciowej lub nerkowej.
Kompresy
Czystą szmatkę zanurzamy w ciepłym lub zimnym odwarze (lub naparze), a następnie przykładamy w chore miejsca.
Kąpiele
Sporządzamy odwar z ziół, odstawiamy do naciągnięcia. Przecedzamy i dodajemy do kąpieli. Zioła wspaniale regenerują i leczą skórę, są wchłaniane poprzez otwarte pory w ciepłej kąpieli. Ważne jest, aby nie przekraczać temperatury powyżej 40 stopni, gdyż może ona działać osłabiająco.
Maseczki
Zaparzone zioła miksujemy lub mieszamy z wodą, jogurtem itp. Nakładamy bezpośrednio na twarz lub na gazę z wyciętymi otworami na oczy, nos i usta. Zmywamy zazwyczaj po 10-15 minutach. Twarz może być lekko zaczerwieniona, dlatego warto sprawdzić przed nałożeniem maseczki czy preparat nie podrażni skóry.
Zobacz też: Liść laurowy niezwykła roślina
Maści, kremy
Uzyskujemy je przez odparowanie przecedzonego, mocnego wywaru z ziół połączonych z olejem roślinnym. Dodatek nalewki dodatkowo przedłuży trwałość preparatu.
Nalewki
Zioła zalewamy rozcieńczonym spirytusem (ok. 70%) a następnie odstawiamy na okres k 4-6 tygodni. Nalewkami warto raz na jakiś czas potrząsnąć w celu lepszego uwolnienia dobroczynnych składników z surowca. Po tym czasie należy nalewkę przecedzić i przelać najlepiej do ciemnej butelki.
Napary (lub herbatki)
Suszone lub świeże zioła zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do naciągnięcia pod przykryciem, przecedzamy i pijemy. Warto pamiętać, aby używać zawsze świeżych naparów. Można kupić w sklepach zielarskich i spożywczych gotowe herbatki ziołowe lub mieszkanki, które można wygodnie zaparzyć np. w pracy. Przykrycie do zaparzania zapobiega ulatnianiu się olejków eterycznych które również mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.
Odwary
Rozdrobnione zioła, w tym również łodygi, kłącza, nasiona i korzenie należy gotować przez kilka minut. Ważne jest by zalać je zimną wodą, gdyż surowiec ten jest trudniejszy do gotowania i należy to robić dłużej. Po doprowadzeniu do wrzenia należy gotować odwar przez kilka minut na najmniejszym ogniu. Gdy woda wyparuje można ją uzupełniać. Po przecedzeniu odwar powinien być spożyty od razu. Odwary mają tendencję do wydzielania osadu i mętnienia po przestudzeniu. Można je także stosować jako tonik do przemywania podrażnień skórnych, a także kompresy i okłady.
Okłady
Najlepiej wybrać do okładów zioła zawierając śluz, które następnie należy wymieszać z wodą. Proporcje powinny być takie by powstała gęsta papka. Należy ją ogrzać i wystudzić, zawinąć w gazę i okładać miejsca zmienione chorobą.
Olejki eteryczne
Są to skoncentrowane esencje roślinne otrzymywane drogą destylacji z parą wodną. Można je uzyskać sposobem domowym lub nabyć w sklepach zielarskich.
Wyciągi
Zioła należy zalać zimną wodą i odstawić na kilka dni. Można również odstawić na kilka godzin i po odcedzeniu spożyć od razu.
Inni czytali również: