Lecznicza moc ziół. Mniszek lekarski (pospolity)
Mniszek lekarski (łac. Taraxacum officinale) potocznie zwany mleczem to roślina, z którą zetknął się niemal każdy człowiek. Jego sława jako środka leczniczego sięga ok. 10 tysięcy lat. Jest tak pospolity, że prawie niezauważalny, uważany za chwast. Niesłusznie, bo to bardzo cenna i dobroczynna roślina. Porasta trawniki, łąki, pola, widne lasy oraz przydroża w całej Europie. Występuje również na terenach Azji i obu Ameryk a pierwsze wzmianki o tej roślinie zapoczątkowali Grecy. To właśnie w starożytnej Grecji syrop z mniszka wykorzystywano w chorobach oczu.
Swoją potoczną nazwę „mlecz” zawdzięcza temu, że z jego liści i łodygi wypływa białe, kleiste mleczko.
ZBIÓR i SUSZENIE
Mniszek najlepiej jest zbierać wiosną i jesienią. Pierwszy okres kwitnienia przypada na kwiecień – maj. Cenną częścią są korzenie które należy pozyskiwać właśnie w tym okresie. Powinno się wykopywać je ostrożnie, tak aby nie uszkodzić systemu korzeniowego, następnie dokładnie opłukać i zasuszyć. Dobrze jest wybierać do tego celu rośliny dobrze rozwinięte, dojrzałe – takie których korzeń jest grubszy.
Kwiaty mniszka najlepiej jest zbierać na samym początku kwitnienia (początek kwietnia). Ważne jest, aby kwiaty były nie do końca rozwinięte, ponieważ w procesie suszenia mogą wykształcić nasiona. Należy zbierać same kwiaty bez szypułek, najlepiej wczesnym rankiem po opadnięciu rosy.
Najlepszym okresem na zbiór liści jest wczesna wiosna, kiedy kwiaty są jeszcze w pąkach.
Liście i kwiaty należy suszyć naturalnie w zacienionym, przewiewnym pomieszczeniu. Korzenie mogą wymagać suszenia w temperaturze ok. 30 stopni.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE
Wszystkie części tej niezwykłej rośliny zawierają niezwykle cenny składnik jakim jest taraksacyna. Znajduje się ona w mlecznym soku, podobnie jak białka i żywica. Samo mleczko mniszka jest kleiste i lepkie.
Wiosną korzenie i liście mniszka produkują substancję zwaną mannitol, wykorzystywaną do leczenia nadciśnienia i słabego serca. Kwiaty mniszka zawierają helenin który jest pomocny w chorobach oczu. Oprócz tego kwiaty są bogate w potas, magnez, krzem oraz witaminę C, A i B2 (ryboflawina).
Korzenie są bogatym źródłem fitosteroli, kwasów organicznych, witamin A, B1, C, D, cukrów, soli mineralnych.
Pomocny jest w leczeniu brodawek, infekcji grzybiczych, problemów żołądkowych, zaparciach, owrzodzeniach przewodu moczowego. Ma działanie przeczyszczające, pomaga oczyścić krew z toksyn, poprawia krążenie, pobudza apetyt i poprawia trawienie. Działa korzystnie na reumatyzm, ma właściwości moczopędne, pobudza pracę nerek. Ma zbawienny wpływ na skórę, w tym trądzik i łuszczycę. Zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych. Jest nieocenionym sprzymierzeńcem w oczyszczaniu wątroby przez zwiększenie wydzielana żółci. Obniża poziom cukru we krwi, a także jest doskonałym panaceum na kurzajki i brodawki.
Osoby, które cierpią na wrzody żołądka powinny zrezygnować ze spożywania mniszka ze względu na jego silne właściwości pobudzające wytwarzanie soków żołądkowych. Istnieje również ryzyko uczulenia na tę roślinę objawiające się drobną wysypką skórną.
INNE ZASTOSOWANIA
Z mniszka sporządza się napar, syrop na przeziębienie i kaszel (zwany miodem), sok – białe mleczko (doskonały na kurzajki i liszaj) oraz proszek. Liście i kwiaty są doskonałym dodatkiem w kuchni i mogą stanowić składnik sałatek i jadalnych dekoracji. Są wspaniałym nadzieniem do pierożków i naleśników. Z ususzonych i zmielonych korzeni można przyrządzić kawę (która jest doskonałym zamiennikiem kofeiny). Wykorzystywany jest jako ekologiczny nawóz ze względu na dużą zawartość miedzi. Amatorami mniszka są króliki, chomiki oraz świnki morskie.
MNISZEK I MAGIA
Pomaga zakończyć wyniszczające relacje międzyludzkie. Ułatwia rozstania, pomaga zakończyć niesatysfakcjonujący związek jednocześnie przywołując nową miłość. Posiada moc „sukcesu”, pozwalając osiągnąć zadowolenie z pracy i finansów. Dodaje energii i działa silnie oczyszczająco. Ma dobroczynne działanie na dobre samopoczucie fizyczne. Stosuje się kwiatostany, łodygi, sok oraz korzenie. Należy stosować wyłącznie zewnętrznie.
Mniszek traktowany jest jak chwast. Dominuje nad trawą, pobiera jej wodę i wartości odżywcze z gleby. Ogrodnicy walczą z nim stosując środki chwastobójcze i wyrywanie z korzeniami. Natura jednak wie co dla człowieka jest dobre i daje mu znać, że się o niego troszczy. Wystarczy sięgnąć do przyrody i zabrać to co oferuje – wszak wszyscy jesteśmy częścią natury i kto jak nie ona chce dla nas jak najlepiej…?